Senkaku podruhé

29.11.2012 10:56

Minulý díl byl věnován zasvěcení do problematiky souostroví. Řekli jsme si něco o nejdůležitějších faktech, datech a příčinách konfliktu. Historii tak máme probranou dokonale, nyní je čas vrhnout se do současnosti.

Jak už bylo několikrát zmíněno, veřejnost až do počátku sedmdesátých let o ostrovech příliš nevěděla. Od nálezu nerostných surovin a vzniku Výlučné ekonomické zóny však spory mezi Japonskem a Čínou jen sílí, v lepším případě stagnují. A zatímco v ostrovní zemi se o Senkaku zajímá jen hrstka populace, u zámořského souseda je situace daleko vypjatější.

Takřka se železnou pravidelností zde probíhají nejrůznější demonstrace, většinou řízené samotnou čínskou vládou. Ta zkrátka a jednoduše chce, aby se lidé příliš nezaměřovali na domácí problémy a tak využívá Senkaku, aby lid sjednotila proti společnému nepříteli. Nepokoje v poslední době navíc ještě vzrostly z důvodu jedné velmi důležité události, jež se odehrála v září tohoto roku.

Od doby, co skončila správa USA v roce 1972, patřily Senaku zámožné japonské rodině Kuriharovým. Starala se o ně čtyřicet let, než jej před dvěma měsíci prodala (pod nátlakem) vládě za zhruba dvacet šest miliónů eur – a nyní toho litují.

 „Čtyřicet let jsme tyhle ostrovy chránili pro náš národ, ale zestárli jsme, už jsme nemohli dále. Japonsko je největší čínskou překážkou v její expanzi do Pacifiku a to je musí pořádně štvát. Teď se konečně odhalil skutečný agresor,“ řekl pro německý deník Spiegel Hiroyuki Kurihara a zároveň dodal, že si přeje od své vlády daleko razantnější postupy proti čínské hrozbě než dosud.[1]

Tenhle prodej pochopitelně neunikl pozornosti Číňanům. Skandovali hesla jako: „Z úcty k naší vlasti, musíme jít do války s Japonskem“ nebo „Chovejte se slušně, Japonci“ a v záchvatu zuřivosti začali ničit japonská auta, restaurace, ale hodili i zápalné lahve na továrny a pozornosti neunikla ani ambasáda. Japonská letecká společnost All Nippon Airways pro jistotu zrušila všechny lety směřující do Číny.


Zdroj: https://2.bp.blogspot.com/-zAVcIgm4ve0/UFgu9EWRXEI/AAAAAAAAZqM/UANE04zEOUQ/s1600/senkaku1.jpg

Akce se odehrály i u samotných ostrovů. Čína k nim vyslala přibližně tisíc rybářských lodí a pár hlídkujících člunů, které zde vydržely déle a aby toho náhodou nebylo málo, o slovo se přihlásil i Taiwan. Ten si rovněž dělá na Senkaku nárok vzhledem k blízkosti a také do oblasti poslal plavidla. Na rozdíl od prvního případu to vyřešili Japonci mnohem agresivněji tím, že výstražně vypálili z děl a lodě tak rozptýlily.

Na závěr bychom si dovolili sdělit náš názor, co očekávat do budoucna. Otevřená válka o Senkaku a ropu se zemním plynem nehrozí, to je až ta poslední možnost. Maximálně by došlo na pár přestřelek, na více by si snad ani jedna strana netroufla. Japonci mají aktuálně problémy hlavně sami se sebou a Čína nemůže riskovat zatáhnout do konfliktu Spojené státy a v případě porážky ztratit svou rostoucí prestiž.

Pravděpodobnější proto jsou další demonstrace, protesty a zvýšení japonského zájmu o oblast, nic víc. Oba státy jsou si totiž moc dobře vědomi, že pokud by se šlo “na nože“, jak se říká, konflikt by se nemusel omezit výhradně na daný region.

 

Zdroje:

1. MCCURY, J. Japanese firms close offices in China as islands row escalates. guardian.co.uk [online][Citace: 28.11.2012.] https://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/17/japanese-firms-close-offices-china

2. BADKAR, M. Why A Tiny, Uninhabited Island Chain Is Causing A Huge Row Between China And Japan. businessinsider.com [online][Citace: 28.11.2012.] https://www.businessinsider.com/history-of-senkaku-diaoyu-dispute-2012-9

3. Treasure islands? Japan-China dispute sparks fears of war as USA, Taiwan weighn in. rt.com [online][Citace: 28.11.2012.]
https://rt.com/news/taiwan-us-china-japan-919/

4. WAGNER, W. Former Owner Criticizes Japanese Government. spiegel.de [online][Citace: 28.11.2012.]
https://www.spiegel.de/international/world/tension-between-japan-and-china-in-senkaku-islands-dispute-a-857514.html


________________________________________________________________________________________

[1] https://www.spiegel.de/international/world/tension-between-japan-and-china-in-senkaku-islands-dispute-a-857514.html

Komentáře

Which webstore is the very best location to buying for shoes on the web?

Datum: 04.07.2018 | Vložil: CharlesBiord

I want acquire a pair of sneakers,but I don't know which webstore is far better.
Who can give me some suggest?

Get me friends plis

Datum: 04.07.2018 | Vložil: Bryantot

Get me friends plis

матрас мебель

Datum: 28.06.2018 | Vložil: Michaelmooff

Продаем матрасы Собственное производство
Матрас РВ цв 460-1300 руб
Матрас детский РВ 400 руб
Подушка РВ 160 руб
Подушка синтепон 155 руб
Внимание Новинка! Предлагаем спальные комплекты для рабочих: матрас 70х190 п/э + одеяло 1сп. + КПБ п/э 1сп. + подушка 60х60.
Цена 1500 руб!!!


ICQ 726166382

Производственная СВ компания "Триада" предлагает

Datum: 28.06.2018 | Vložil: ThurmanjAw

Производствосветодиодных электронных табло, бегущих строк, табло для АЗС

asian bukake movie

Datum: 22.06.2018 | Vložil: asstyxBon

Hello! How can I contact Admin?
fbnty55fe4

Москитные сетки

Datum: 16.06.2018 | Vložil: ravimHoate

Интернет - магазин "Авалор" предоставляет услуги как обычным гражданам, так и владельцам различных заведений, ведь у нас можно найти множество качественных приспособлений для ремонта и монтажа окон. Мы продаём детские замки на окна, использование которых гарантируют безопасность ребёнка во многоэтажном помещении. К слову, такие блокираторы будет вполне уместно устанавливать даже в одноэтажных домах.

Установив детские замки на окна, Вам не придется дополнительно приобретать металлические решетки.Мошенники не смогут открыть такое окно и пробраться в квартиру или финансовое учреждение - в этом Вы можете быть целиком и полностью уверены.

Блокиратор, в большинстве случаев, закрепляется на нижнюю створку окна и не даёт ребёнку открывать створки нараспашку.В том случае, если Вам нужно будет открыть окно, к примеру, для того, чтобы полить цветы, Вы сможете воспользоваться специальным ключом.

В нашем магазине представлены замки безопасности для всех типов окон (для пластиковых или алюминиевых).Наши изделия легко вписываются в различный интерьер благодаря широкой палитре цветового оформления.Среди большого ассортимента товаров у нас Вы можете заказать замки серого, коричневого, золотого цвета и т.д.Наша компания предлагает товары от известных мировых производителей.

В интернет - магазине "Авалор" Вы сможете приобрести замки определенного принципа действия.Наши блокираторы могут быть: врезными, с тросиком, с цилиндром, с поворотной лапкой.

Вы хотите выбрать качественный замок, который подойдет для Вашего окна как нельзя лучше?Звоните нашим специалистам, чтобы получить подробную консультацию по интересующему Вам вопросу.Мы в телефонном режиме совершенно бесплатно поможем определиться с выбором и оформим заказ. При этом, заявки на покупку изделия можно оставлять самостоятельно на нашем сайте.

Сделав заказ на [url=avalor.ru/ok-dv/blokiratory/]оконные блокираторы[/url], доставка осуществляется по всей территории Российской Федерации, при этом мы предлагаем несколько способов оплаты.Вы можете перевести средства:

- на банковский счет нашей компании;
- через электронные платёжные системы Яндекс.Деньги или Qiwi;
- с помощью использования услуг транспортной компании. Если Вы хотите использовать наложенный платеж, то стоимость услуг транспортной компании немного возрастет.

Посетите наш официальный сайт, чтобы выбрать качественный замок и уже в скором времени получить заказ на указанный адрес.

Производственная СВ компания "Триада" предлагает

Datum: 14.06.2018 | Vložil: ThurmanjAw

Изготовлениесветодиодных электронных табло, бегущих строк, табло для АЗС

Original equipment with a 20% discount!

Datum: 13.06.2018 | Vložil: STIVENFcow

Original equipment with a 20% discount! In stock there is a huge assortment of certified products from leading world manufacturers / brands. Phones, laptops, accessories and much more.
It is possible to make your order.
Technology in Europe, England and the United States.
Contacts;Telegram @WorkCryptoBear


Оригинальная техника с 20% скидкой! В наличии представлен огромный ассортимент сертифицированных товаров от ведущих мировых производителей/ брендов. Телефоны, ноутбуки, аксессуары и многое другое.
Возможно сделать под Ваш заказ.
Техника в Европе, Англии и США.
Контакты;Telegram @WorkCryptoBear

essay-zone.com

Datum: 12.06.2018 | Vložil: MelaniT

___123___Senkaku podruhe :: Vychodocinske more___123___

Ведущее рекламное агентство в Санкт-Петербурге

Datum: 09.06.2018 | Vložil: Kennethcoath

Рекламное агентство в Санкт-Петербурге - [url=]instagram.com/agencystark/[/url]
предлагает Вам привлечь клиентов в свой бизнес, поднять продажи,
увеличить выручки! Мы являемся доверенными партнерами Вашего бизнеса.
Занимаемся всем спектром услуг:
Интернет-реклама, реклама на транспорте, OUTDOOR-реклама, INDOOR-реклама,
выставочное оборудование, roll up, press wall, создание сайтов.

<< 688 | 689 | 690 | 691 | 692 >>

Přidat nový příspěvek