Senkaku poprvé

15.11.2012 11:05

Opět přichází ten správný čas na již třetí vydání našeho úžasného blogu. V něm bude hlavním tématem ostrov, anglický známý jako Senkaku island, který stále více a více prohlubuje spory mezi Čínou a Japonskem. Od kdy trvají, co je ostrov zač a proč se vůbec oba státy o něj tak škorpí? Jen čtěte.

Senkaku (nebo chcete-li po čínsku Diaoyutai) je skupina pěti malých ostrůvků a třech skal, ležící jen několik kilometrů severovýchodním směrem od pobřeží Taiwanu, západně od nejižněji položeného ostrova patřící k japonské prefektuře Okinawa a celkově zabírající plochu jen sedmi kilometrů čtverečných. Čili na první dojem ne příliš zajímavá oblast, sotva z mapy viditelná a k tomu všemu neobydlená. Tak o co jde?

Zdroj: https://www.tofugu.com/wp-content/uploads/2012/09/senkaku-islands-710x401.jpg

Jak jste si již mohli dozvědět v prvním díle, spor má své začátky především v roce 1895. Do té doby Číňané používali ostrovy zejména pro sběr léčivých bylinek, ovšem trvale se zde neusadili. V onom roce, ještě před vypuknutím tzv. první čínsko-japonské války, označila japonská vláda území za terra nullis („země bez pána“) - a tak si jej přivlastnila. Po válce a podepsání šimonesecké mírové smlouvy, jež skončila vítězstvím ostrovního státu, ztratila Čína nejen pozici jedničky v regionu, ale také Taiwan a vzdala se nároků na Koreu.

Následně proběhla řada větších či menších konfliktů, včetně druhé čínsko-japonské války a podepsala spousta dalších smluv, jejímž výsledkem nakonec bylo navrácení všech území Číně. Avšak neví se, zda se v nich psalo i o dnešních Senkaku, jelikož tehdy nebyly ostrovy pojmenované. Co si myslí která strana, je zřejmě více než jasné.

Začátkem nového století proběhl první a jediný pokus o trvalé usazení, když zde skupina dvou set Japonců vybudovala obchodní stanici. Tenhle stav trval až do Druhé světové války, po ni převzali kontrolu nad Okinawou, Taiwanem a blízkými ostrovy podmínky diktující Spojené státy. Opustily je až roku 1972 a předaly do správy Japonsku. To vyvolalo vlnu negativních reakcí nejen v Číně, ale i v Tchajwanu, který má Senkaku co by kamenem dohodil. Jedná se tak o jeden z mála okamžiků, kdy Čínská lidová republika i Čínská republika sdílely podobný názor.

Proč? Čtyři léta před tím, tedy 1968, se objevily pod mořským dnem obří zásoby již několikrát zmíněné ropy a zemního plynu, jedny z vůbec největších na celém světě. Poprvé tak Čína vznesla na ostrovy oficiální nárok a spolu s Nankingským masakrem 1937 patří k nejpalčivějším problémům mezi národy.

Ovšem tehdy ještě nebyly tak žhavé, Čína se ještě pořádně nevzpamatovala z války a neměla za zády tak silného partnera jako Japonsko v podobě Spojených států. Od devadesátých let však její globální postavení roste, stejně tak sílí hlasy o připojení a nejrůznější demonstrace (z drtivé většiny řízeny samotnou čínskou vládou) nabývají stále větší intenzity.

Dnešní blog si kladl za cíl nastínit a blíže přiblížit problematiku souostroví Senkaku. Za čtrnáct dní se plně přeneseme do současnosti. Budeme se zabývat aktuálními spory, čínskými protesty a názory z obou stran barikády.

 

Zdroje:

1. ŠLACHTA, M. Ohniska napětí ve světě. Nakladatelství české geografické společnosti s.r.o., Praha 2007, str. 187. ISBN 80-7011-926-6

2. PEČENKA, M. LUŇÁK, P. a kolektiv. Encyklopedie moderní historie. Praha 2004, str. 589. ISBN 80-85983-01-X

3. JOYMAN, L. Senkaku/Diaoyu: Islands of Conflicts. historytoday.com [online][Citace: 14.11.2012.]
https://www.historytoday.com/joyman-lee/senkakudiaoyu-islands-conflict

4. KAZUHIKO, T. Japan´s Territorial Problem: The Northern Territories, Takeshima, and the Senakaku Islands. nbr.org
Publikováno: 8.5.2012 [online][Citace: 14.11.2012.]
https://www.nbr.org/research/activity.aspx?id=247

Komentáře

vyučující

Datum: 21.11.2012 | Vložil: Vincenc Kopeček

Příště prosím méně těch vzletných formulcí o úžasném blogu (byť ano, patří k těm lepším). A názvy válek a mírových dohod se píší malými písmeny. Jinak OK.

Přidat nový příspěvek